Vi har stängt för säsongen, välkommen åter 2025.
Senast uppdaterad mars 2025
OBS! Eventuella allergier/överkänsligheter måste meddelas vid bokning. Bokar du via biljettkiosken.se, skicka helt enkelt ett mejl till bokning@cafesergel.se och meddela oss.
Specialkost och allergener för våra menyer (t.ex. Tapperas)
Dessvärre kan vi inte servera vår meny VEGANSK och/eller GLUTEN- och MJÖLKfri.
Självklart vill vi göra vårt yttersta för tillgodose alla gästers behov av specialkost och allergenanpassad kost, men dessvärre gör kökets storlek det omöjligt att göra alla anpassningar. Vi hanterar de 14 standardallergenerna (födoämnesallergi), med undantag för GLUTEN och MJÖLK, däremot kan vi erbjuda en låglaktosmeny och en meny utan vanligt mjöl (se nedan). Övriga allergier/överkänsligheter samt medicinska eller kulturella specialkoster är det inte säkert att vi kan lösa, men köket hör av sig efter bokningsförfrågan. Vi reserverar oss för att lök- och multiallergier kan vara svåra att lösa.
LAKTOS – På förfrågan kan vi använda laktosfria och låglaktos-mejeriprodukter, men vi kan inte servera en helt laktosfri meny.
GLUTEN – Vi kan erbjuda en meny där vi inte använder vanligt mjöl, men eftersom vårt kök är väldigt litet finns det en risk för korskontaminering, vi kan därför inte servera denna anpassade meny som glutenfri.
VEGETARISK (lakto-ovo) – Visserligen kan animalier bytas mot vegetabilier, men från köket ber vi att få reservera oss från att vegetarisk variant inte alltid blir vegetarisk variant av kött eller fisk, såser och tillbehör kan också ändras.
PESCETARIAN – Kötträtter byts mot vegetariska dito.
Vi kan inte erbjuda livsstilsdietanpassad meny som t.ex. keto, GI, LCHF.
Vi kan inte anpassa oss till luftburen allergi.
Allergener i caféutbud och frukost
Vi bakar det mesta själva på plat. Då lokaler och lagerutrymme är begränsat kan vi dessvärre inte garantera att våra egenproducerade bakverk och måltider är fria från gluten och/eller andra allergener. Däremot gör vi vad vi kan för att separera råvaror och använda separata verktyg och plåtar, men spår av mjöl och mejeriprodukter kan förekomma. Ibland får vi dessvärre logistiska problem med leveranser från grossist och kan behöva ersätta en råvara med en annan. Fråga oss om allergener i maten i serverar!
Som alternativ till vanlig mjölk i kaffet finns havremjölk.
Några av våra kakor görs som standard utan gluten i receptet, vi använder då istället glutenfri mjölmix eller mandelmjöl. Exempel är vår torta della nonna, fröknäcke, citronkaka.
Isterbanden från Stens är tillverkade med korngryn. Mjölksyra finns i isterband men det kommer naturligt från fermentering/syrning och inte från mjölk.
Ostkakan innehåller grädde och mjölk, ägg och mandel samt bakas med vetemjöl (en liten mängd används när man blandar ner löpen i mjölken). Ibland har vi kalvdans på lager -- den bakas utan mjöl, fråga oss!
Vårt egna fröknäcke bakas med majsmjöl och innehåller inte gluten i receptet, däremot innehåller det sesamfrö.
Potatissalladen till vår paradrätt isterband gör vi själva, oftast på laktosfri crème fraîche men med mjölkprotein. Den innehåller också majonnäs gjord på ägg samt senap.
Torta della nonna och citronkaka innehåller mandel.
Vår Ale chutney kan innehålla mer än 2000 PPM svaveldioxid, detta kommer från den torkade frukten som används. Vi letar efter ett bra osvavlat alternativ till denna.
Vår egen ost som t.ex. mozzarella eller färskost görs på komjölk.
Praliner och tryfflar innehåller grädde och smör från mjölk samt glykos gjort av vetestärkelse. Chokladen innehåller sojalecitin (E322).
Vi använder inte nötter i vår egen produktion, men det kan ibland finnas i inköpta produkter och som spår i råvaror. Mandel och sesamfrö förvaras i slutna burkar i torrförråd, korskontaminering med övriga råvaror man inte uteslutas.
Den couverturechoklad vi använder (ofast Chocovic) är nötfri från fabrik, men eftersom vi har andra icke nötfria råvaror samt mandel i lagret är chokladen tyvärr inte nötfri när vi använt den. Den mesta chokladen innehåller sojalecitin (E322).
Självklart får du som är allergisk/överkänslig ta med dig eget kaffebröd eller mat och det känns som ett säkrare alternativ för dig.
Vad säger lagen för information om allergener?
Från den 13 december 2014 finns det krav på att information om allergena ingredienser ska lämnas inte bara på färdigpackade livsmedel, utan även på exempelvis livsmedel som serveras på restaurang eller produkter som säljs över disk och förpackas på kundens begäran. Informationen får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om information ges muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns tillgänglig.
Mer information finns på Astma och Allergiförbundets hemsida: http://astmaoallergiforbundet.shop.strd.se/ftp/files/1068.pdf
De allergener som alltid ska informeras om är: